Natasja Froger is Dom Bontje 2014

Natasja Froger is afgelopen januari uitgeroepen tot Dom Bontje van 2014. De dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren nomineert elk jaar een aantal Bekende Nederlanders voor de titel, via internet wordt de uiteindelijke winnaar gekozen op basis van stemmen.

Froger werd dit jaar gekozen met een record aantal stemmen. Er werden in totaal ruim 20.000 stemmen uitgebracht, waarvan Froger er 8000 ontving. In haar televisieprogramma werd zij namelijk al vaker met een bontkraag gespot van wasbeerhondenbont. Ze was hiervoor zelfs al twee keer genomineerd, ook in 2013. Toen gingen Viktor & Rolf met de ‘winst’ aan de haal.

‘Het is terecht dat ik deze titel krijg’

In het televisieprogramma RTL Boulevard reageerde Froger op het feit dat ze de titel won.

“Ik ga deze oorkonde heel erg in beeld houden, want ik vind het heel goed dat het er is en dat we er allemaal op gewezen worden. Het is heel erg terecht, daarom zit ik hier nu”- Natasja Froger, dom bontje 2014

Wel benadrukt ze dat ze slechts om één televisieoptreden is genomineerd: “In 2012 heb ik de jas nooit gedragen en in 2013 ook niet. In 2014 één keer. Maar dat is natuurlijk nog één keer verkeerd.” Ook licht zij toe dat ze de jas in 2012 heeft gekregen van een dierbare. “Toen had ik de jas natuurlijk moeten afwijzen, want ik wist dat het bont echt was. Dat heb ik niet gedaan, daarom ben ik terecht Dom Bontje”, zo zegt zij.

Froger stond in 2011 ook al op de lijst van genomineerden, maar toen bleek tijdens de verkiezing dat in de jas die ze aan had geen echt bont was verwerkt. Sinds toen is Froger ook beter gaan letten op bont bij het aanschaffen van kleding, want naar eigen zeggen kan ze geen nóg grotere dierenvriend worden.

Ook Roy Donders en Lieke van Lexmond in top 3

De top 3 bestond verder uit stylist Roy Donders (2e plek) en actrice en presentatrice Lieke van Lexmond (3e plek). Directeur van Bont voor Dieren Nicole van Gemert zegt hierover: “Bekende Nederlanders die bont dragen nodigen dan ook uit tot veel reacties. Vaak weten mensen niet eens dat het bont dat ze dragen van een echt wild dier afkomstig is: de nominatie voor Dom Bontje leidt gelukkig dan ook vaak tot het afzweren van bont.”

Nederland wordt steeds diervriendelijker

Ook winkels, ontwerpers en producenten van kleding worden zich steeds bewuster van het feit dat het gebruik van bont steeds meer weerstand oproept bij klanten. Maar niet alleen het gebruikt van bont wordt teruggedrongen, ook dons wordt steeds vaker geweerd uit winkels. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij de vervaardiging van bijvoorbeeld jassen en slaapzakken, maar ook dit wordt steeds verder teruggedrongen. Zo hebben de vijf grootste merken in outdoorkleding toegezegd geen dons meer te gebruiken van dieren die hiervoor zijn mishandeld.

De organisatie Bont voor Dieren is overtuigd van de effectiviteit van de award Dom Bontje. Bekende Nederlanders hebben een voorbeeldfunctie, en hoe minder bont zij dragen, hoe bewuster de rest van Nederland ook wordt.

 

Author: Peter

Share This Post On